Mi az a fogkorona, mikor van rá szükség- Mindent a fogászati koronáról

Mi az a fogkorona, mikor van rá szükség?- Mindent a fogászati koronáról


Mi az a fogkorona

Fogkorona így-úgy, fogkorona kell ide, meg oda, annyiszor hallhatjuk ezt, na de mi is az a fogkorona és mikor van rá szükség? Összeszedtünk mindent, amit érdemes tudni a fogkoronáról!


Mi az a fogkorona, mikor van rá szükség- Mindent a fogászati koronáról
Fogkorona így-úgy, fogkorona kell ide, meg oda, annyiszor hallhatjuk ezt, na de mi is az a fogkorona és mikor van rá szükség? Összeszedtünk mindent, amit érdemes tudni a fogkoronáról!

A fogkorona egy régi módszer
A fogkorona egy hagyományos fogászati eljárás, ami bár régóta jelen van népszerűsége töretlen. Nem véletlenül, hiszen ez egy nagyon hatékony eljárás arra, hogy helyreállítsunk egy sérült vagy hiányzó fogat. Alapvetően tehát a fogkoronát hiányos, vagy sérült fogazat esetében szokták alkalmazni. Nézzük hogyan! 

Hogyan alkalmazzák a fogkoronát?

A fogkora önmagában csak a látható hiányt, illetve a sérülést képest pótolni. A fogászati korona egy olyan fogpótlás, amelyet implantátumra vagy az eredeti fogra alkalmaznak, azonban fontos, hogy szükség van hozzá gyökerekre, akár eredeti foggyökerekre, akár műkre. A korona beborítja az implantátumot, vagy felépítményt. A fogkorona az esztétika pótlásban, és a rágófunkcióban játszik kiemelt szerepet. Még megmenthető eredeti fog esetén akkor használják, ha a fogszuvasodás vagy más egyéb sérülés miatt akkora a fogállomány pusztulása, hogy az töméssel vagy héjkerámiával nem állítható helyre.

 

Mikor nem használható korona?

Korona kisebb foghiány esetében használható. Nagyobb foghiányok pótlására fogászati híd használatos, amely lényegében több korona összeragasztásával készül, amikor is maga a korona ebben az esetben egy-egy pillérként funkcionál, és a foghiányos terület fölé helyezett hídtagot tartják.

 

Milyen típusai vannak a fogkoronának?

A fogkoronának több típusai is van, amik alapvetően a használt anyagokban különböznek egymástól. Vannak esztétikusabb, és biztonságosabb megoldások, de vannak régi jól bevált módszerek is, természetesen a különböző típusok esetében a fogkorona árak is eltérnek. A fogkorona kialakítását minden esetben személyes konzultáció szükséges, ahol a kezelőorvos minden tudnivalót elmond, és feltehetőleg segít a választásban! 
 

Szerző: VN

címkék:

Kommentek


amic.hu

amic.hu

Ön az amic.hu oldalon jár, mely a főváros legújabb online újságja. Itt minden friss információ megtalálható Budapestről, mely ma vag mostanában a városban történt.

amic.hu-Budapesten az első

amic.hu-Budapesten az első

“Millió emlék köt össze veled,
Ezer kanyargón lüktető úttest,
A grundok s a játszóterek,
Nálad Otthon vagyok, Budapest.”

 

Doboz 3

Doboz 3

Doboz szövegeCikkek

Eger

Eger

Eger csodás városa sok érdekes látnivalót tartogat mindenki számára, aki ellátogat oda. A történelmi városban közel száz épület maradt meg eredeti állapotában – így ha egy kis múltidézésre vágyunk, akkor is érdemes odautazni

Biztonsági tanácsok szaunázáshoz

Biztonsági tanácsok szaunázáshoz- hogy csakis jó élmény legyen!

Akár nyilvános, akár magán szaunát használsz, fontos biztonsági intézkedéseket kell követned, hogy a szaunázás csakis élmény legyen. Előnyeik ellenére a szaunák nem mindenki számára megfelelőek. A szauna használata előtt konzultálj orvosoddal, különösen akkor, ha valami súlyos betegséged van, ilyen lehet szívprobléma, vagy vérnyomás panasz is. Ezeket a biztonsági tippeket kövesd! 

kedvenc fogászatunk

Bemutatjuk a kedvenc fogászatunkat

Mivel a legtöbb fogászati kezelés nem tb támogatott, a fogászatoknak nagy lehetőségük van versenybe kelni egymással a páciensekért, aminek sokszor a nyomott ár, rossz minőség, visszatérő megoldatlan problémák az eredménye, ha nem jól választunk. Mi most azonban bemutatunk egy helyet, ahol szó sincs ilyesmiről.

3 meglepő következménye a foghiánynak

3 meglepő következménye a foghiánynak

Sajnos nagyon sok hatás miatt elveszíthetjük egy vagy akár több fogunkat is. Akár külső vagy belső tényezők miatt, rossz genetika, nem megfelelő szájhigiénia miatt vagy esetleg egy baleset következtében. Ez nemcsak esztétikailag lehet zavaró, hanem számos káros következménye is lehet, ha nincsen pótolva, amikre sokan nem gondolnak időben.