Mik a fogszuvasodás kialakulásának okai, hogyan kell kezelni?

Mik a fogszuvasodás kialakulásának okai, hogyan kell kezelni?


fogszuvasodás okai

Napjainkban a fogszuvasodás nagyon sokakat érint. De vajon mitől alakulhat ki a fogszuvasodás, mik a tünetei, és hogyan lehet kezelni? Összegyűjtöttünk mindent a fogszuvasodással kapcsolatban!


Mi az a fogszuvasodás?

Először is tisztázzuk, hogy mi az a fogszuvasodás egészen pontosan. A fogszuvasodás lényegében lyukas fogakat jelent. A fogszuvasodás tulajdonképpen a fog külső, kemény felületének sérülése, kilyukadása, mely egészen apró, így szabad szemmel nem is nagyon látható lyukként indul, de a teljes fog elvesztésével is véget érhet. Éppen ezért fontos minél hamarabb szakemberhez fordulni, amit valami problémát észlelünk. A fogszuvasodás sok esetben fogérzékenységgel, fogfájással jár.

 

Miért alakul ki a fogszuvasodás?

Az egyik leggyakoribb oka a fogszuvasodás kialakulásának a nem megfelelő szájhigiénia. A fog és fogkörnyék nem megfelelő ápolása esetén a baktériumok a szájüregben emészteni kezdik az ételből visszamaradt cukrokat, melléktermékként savakat előállítva. Ezek a savak elég erősek ahhoz, hogy a fogzománcot kikezdjék, és felszínükön parányi lyukakat alakítsanak ki. És így megindul a fogszuvasodás folyamata, amit nem lehet visszafordítani. Emellett a genetika is hozzájárulhat ahhoz, hogy milyen mértékben szuvasodnak a fogaink, vannak olyanok, akik egyszerűen hajlamosabbak erre, nekik ajánljuk a rendszeres fogászati kezeléseket a kockázat csökkentése érdekében.

 

Hogyan lehet kezelni a szuvas fogakat?

A fogszuvasodást nem lehet semmiféle készítménnyel, otthoni praktikával orvosolni, csakis fogorvos tud megoldást erre a problémára, ezért nem lehet kikerülni a fogorvosi rendelőket fogszuvasodás esetében. Attól függ, milyen állapotában van a fog, a szuvasodás melyik stádiumában áll, javasolhat a fogorvos fogtömést, gyökérkezelést, foghúzást vagy koronát. A leggyakrabban a fogtömést szokták alkalmazni, erről itt olvashatsz részleteket: fogtömés Budapest.
 

Szerző: VN

címkék:

Kommentek


amic.hu

amic.hu

Ön az amic.hu oldalon jár, mely a főváros legújabb online újságja. Itt minden friss információ megtalálható Budapestről, mely ma vag mostanában a városban történt.

amic.hu-Budapesten az első

amic.hu-Budapesten az első

“Millió emlék köt össze veled,
Ezer kanyargón lüktető úttest,
A grundok s a játszóterek,
Nálad Otthon vagyok, Budapest.”

 

Doboz 3

Doboz 3

Doboz szövegeCikkek

Eger

Eger

Eger csodás városa sok érdekes látnivalót tartogat mindenki számára, aki ellátogat oda. A történelmi városban közel száz épület maradt meg eredeti állapotában – így ha egy kis múltidézésre vágyunk, akkor is érdemes odautazni

Biztonsági tanácsok szaunázáshoz

Biztonsági tanácsok szaunázáshoz- hogy csakis jó élmény legyen!

Akár nyilvános, akár magán szaunát használsz, fontos biztonsági intézkedéseket kell követned, hogy a szaunázás csakis élmény legyen. Előnyeik ellenére a szaunák nem mindenki számára megfelelőek. A szauna használata előtt konzultálj orvosoddal, különösen akkor, ha valami súlyos betegséged van, ilyen lehet szívprobléma, vagy vérnyomás panasz is. Ezeket a biztonsági tippeket kövesd! 

kedvenc fogászatunk

Bemutatjuk a kedvenc fogászatunkat

Mivel a legtöbb fogászati kezelés nem tb támogatott, a fogászatoknak nagy lehetőségük van versenybe kelni egymással a páciensekért, aminek sokszor a nyomott ár, rossz minőség, visszatérő megoldatlan problémák az eredménye, ha nem jól választunk. Mi most azonban bemutatunk egy helyet, ahol szó sincs ilyesmiről.

3 meglepő következménye a foghiánynak

3 meglepő következménye a foghiánynak

Sajnos nagyon sok hatás miatt elveszíthetjük egy vagy akár több fogunkat is. Akár külső vagy belső tényezők miatt, rossz genetika, nem megfelelő szájhigiénia miatt vagy esetleg egy baleset következtében. Ez nemcsak esztétikailag lehet zavaró, hanem számos káros következménye is lehet, ha nincsen pótolva, amikre sokan nem gondolnak időben.